На територията на област Враца се обучават 1 345 първокласници и всички те ще имат възможността да се научат как по-добре да се грижат за здравето на своята усмивка. Инициативата е в резултат на проучвания по проект „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“, който се изпълнява от Националната пациентска организация (НПО).

Проучването отчита, че всеки четвърти под 18-годишна възраст в областта е с един изваден постоянен зъб. Голяма част от учениците и техните родители смятат ваденето на постоянен зъб за най-удачния вариант за справяне с проблема, тъй като би спестил време и най-вече пари. Лекарите по дентална медицина в областта са категорични, че основните причина за влошеното орално здраве при децата се дължат на повишен прием на прости въглехидрати и занижена орална култура.

С цел повишаване именно на оралната култура, Националната пациентска организация, с подкрепата на ПИЕР ФАБР БЪЛГАРИЯ и със съдействието на Регионално управление на образованието – Враца, стартира кампания „По-здрава усмивка“. В първия си етап кампанията обхваща всички първокласници в областта. Всяко дете ще получи обучителна паста за зъби или друга, съобразена с неговата възраст, а д-р Таня Барашка, специалист в областта на детската дентална медицина, ще провежда кратки и практични образователни беседи с малчуганите или ще се обръща към тях със специално видео, в което нагледно, ще показва правилата за добра орална грижа.

Кампанията стартира на 21 февруари 2023 г. и вече е обхванала над 250 първокласници. Пилотните училища са: “Отец Паисий”, “Софроний Врачански”, “Васил Левски”, “Св. св. Кирил и Методий” и “Никола Войводов”.

Обучително видео, което се разпространява след учениците можете да видите тук:

Категория:

Ключови думи: